Handleiding

“HealthCab” Infrarood Sauna Handleiding :      

PDF Productinformatie
Handleiding

• Inleiding
• Belangrijk
• Waarschuwingen
• Montage HealthCab
• Bediening HealthCab
• Gebruiksaanwijzing
• Onderhoud en Service
• Effecten voor de gezondheid
• Gezonde voeding, schoon water en zuivere lucht
zijn onmisbaar voor de gezondheid!
• Huidziektes en esthetiek.
• Therapeutische werking op spieren, gewrichten en weefsels.
• Het ontstaan van infrarood
• De werking van de infrarode elementen
• Elektromagnetische stralen gerangschikt naar golflengte
• De effecten van de HealthCab Infraroodcabine
• Productiematerialen
• Gebruik-& milieuvriendelijk
• Technische gegevens

Inleiding

Tegenwoordig worden we ons steeds bewuster van onze gezondheid en het feit dat een goede conditie ons uiterlijk beïnvloedt. We weten dat een evenwichtig dieet en regelmatige beweging ons fit en gezond houden, waardoor we meer energie en zelfvertrouwen krijgen. Door tijdgebrek en lichamelijke klachten zijn we niet altijd in staat om ons lichaam goed te verzorgen.

Door het regelmatig gebruik van een Infraroodcabine werken we passief aan onze gezondheid. Daarnaast kan infrarood warmte een genezende werking hebben o.a. bij: spierpijn, rugklachten, verstuikingen, reuma, acné,…

Een HealthCab Infraroodsauna is ook voor u de uitkomst indien:
• U uw vrije tijd zelf wilt invullen en niet gebonden wilt zijn aan openingstijden e.d.
• U steeds meer aandacht schenkt aan uw gezondheid
• U luxe, gemak en privacy hoog op prijs stelt.

Bij HealthCab staat het leveren van een veilig, een kwalitatief goed en duurzaam product op de eerste plaats. De HealthCab Infrarood cabines voldoen dan ook aan de hoogste internationale kwaliteits en veiligheidseisen:

Belangrijk
Lees eerst de gebruikershandleiding aandachtig door alvorens de cabine te installeren. Bewaar de handleiding zorgvuldig.

Controleer of de netspanning overeenkomt met de aanduiding op het typeplaatje. De cabine dient aangesloten te worden op een geaard stopcontact.


Waarschuwing

• Bij ernstige ziekteverschijnselen, hartklachten en/of een slechte lichamelijke conditie; raadpleeg eerst uw arts vóór gebruik. Tijdens zwangerschap géén gebruik maken van de HealthCab Infraroodsauna i.v.m. lichaamstemperatuur en dieptewerking.
• Alcoholgebruik voor en tijdens het nemen van een Infrabad is sterk af te raden.
• Niet langer dan 30-35 minuten per dag in de HealthCab Infraroodsauna.
• Na een behandeling het lichaam rustig laten afkoelen, daarna douchen onder een handwarme douche.

ABSOLUUT GEEN INTENSIEVE AFKOELING MET KOUD WATER !!!!

Gebruiksaanwijzing

1. Drink, alvorens een saunabad te nemen, 1 à 2 glazen vocht; bij voorkeur water. Dit bevordert het transpireren en daarmee het zuiveren van het lichaam.
2. Steek de stekker in het stopcontact en zet de HealthCab aan door de aan-/uitschakelaar te bedienen. Stel vervolgens de gewenste temperatuur in. Een temperatuur van 50°C tot 60°C is optimaal. De cabine heeft een opwarmtijd nodig van 10 tot 30 minuten.
3. Stel vervolgens de gewenste tijd in. Het infrabaden neemt ongeveer 25 tot 30 minuten in beslag. Gebruik de HealthCab niet langer dan 30 minuten per persoon.
4. Leg een handdoek op de vloer en het zitgedeelte voor hygiënisch gebruik en het voorkomen van vlekken in het hout. Let op: zorg ervoor dat géén handdoeken of andere brandbare stoffen in aanraking komen met de infrarode stralingselementen in verband met brandgevaar!
5. Open, indien wenselijk, tijdens het nemen van een Infrabad het ontluchtingsrooster in het dak van de cabine.
6. Nadat de ingestelde tijd afgelopen is, schakelen de IR elementen vanzelf uit.
7. Laat uw lichaam na een infrarood sessie circa 10-20 minuten afkoelen. Neem vervolgens een douche of bad. ( Handwarm, maar absoluut geen koude douche ).
8. In de cabine dient u ten alle tijden een zittende houding te hebben, liggen in de cabine word sterk afgeraden omdat de werking voor uw lichaam zeer intensief is.

Bijwerkingen

• Bij gewrichtsblessures of zwellingen moet de sauna gedurende 24 uur of tot na verdwijning van de zwelling vermeden worden.
• In geval van chirurgische implantaten dient het baden onderbroken te worden indien hevige pijnen optreden.
NB: Voor zover bekend zijn er geen negatieve bijwerkingen bij mensen met siliconen preparaten. De preparaten vervormen pas een temperatuur van 150°C.
Bij twijfel raadpleeg eerst uw arts.
• Het verwarmen van het lage ruggedeelte kan de menstruatie tijdelijk verhevigen. Dit heeft geen verdere schadelijke bijwerkingen.

Montage Healthcab

De montage van een HealthCab is zeer eenvoudig, zodat de cabine ook overal te plaatsen is. Het behoeft geen aparte voorzieningen zoals krachtstroom etc.
De plaatsingsvolgorde van de cabine wordt hieronder afgebeeld en beschreven.

Bediening HealthCab

Het gebruik van de bediening is zeer eenvoudig, Hoe te beginnen:
Druk op POWER en de cabine is klaar om ingesteld te worden.
Time ↑↓ :
Hiermee stelt u de gewenste tijd in ( 0-60 Min.)
Temp ↑↓ :
Hiermee stelt u de gewenste temperatuur in (0-90 Graden)
(45ºC tot 65ºC aanbevolen)
Nogmaals op power drukken schakelt de hele cabine uit.

Verlichting :

Licht schakelt aan indien u de “Light” knop indrukt, Deze blijft aan. na de looptijd kunt u deze indien gewenst handmatig uitschakelen.

Onderhoud en service

Op de HealthCab heeft u een Garantie van 10 Jaar op Incoloy IR elementen,
en 5 Jaar Garantie op de techniek van de HealthCab cabine.

√ De HealthCab bij voorkeur niet in vochtige ongeventileerde ruimtes plaatsen.

√ Reparaties mogen alleen door erkende vakmensen worden uitgevoerd.. De HealthCab dient uitsluitend te worden gebruikt voor het doel waartoe het gemaakt wordt. Alle andere toepassingen zijn als onjuist te beschouwen.

√ Bij reparaties dient de cabine ten alle tijden spanningsvrij te worden gemaakt. Neem de stekker uit het stopcontact.

√ Raak de infrarode elementen nooit met de vingers aan. Maak gebruik van handschoenen om inbranding van de elementen te voorkomen.

√ Gebruik bij reiniging van de cabine een vochtige doek. Gebruik géén bijtende reinigingsmiddelen.

Let op: overvloedig gebruik van vocht veroorzaakt vlekken in het zachte cederhout!

√ Maak, vóór aanvang van de reiniging, de cabine spanningsvrij en voorkom aanraking van vocht met de elektrische elementen.

√ De HealthCab infrarood sauna is volledig vervaardigd uit hoogwaardig Canadees Western Red Cederhout. Dit is een speciale zeer zachte houtsoort met bijzondere eigenschappen. Bij eventuele beschadigingen kunnen deze voorzichtig worden opgeschuurd met fijn schuurpapier.

Effecten voor de gezondheid

Gedurende de laatste 25 jaar hebben in het bijzonder Japanse en Zuid Koreaanse weten-schappers en artsen onderzoek gedaan naar de heilzame werking van infrarode straling.

Het infrarode warmtesysteem maakt het voor lichamelijk gehandicapte mensen mogelijk toch mogelijk de bloedsomloop te stimuleren en bloed- en hartvaten te trainen. Daarnaast kan een infrarood warmtesysteem een centrale functie vervullen bij fitness- en conditietrainingen en een deel van de inspannende en ook met slijtage verbonden fitnessoefeningen vervangen.

De infrarode C stralen dringen diep door in het weefsel en bereiken daarmee een diep warmte effect. Het lichaam reageert hierop met een hypothalamisch veroorzaakte stijging van de hart- en polsslag. Deze gunstige werking op het hart zorgt voor een hart- en bloedvatentraining met een conditie-effect. Medische onderzoeken bevestigen dat warmtebaden een goede mogelijkheid vormen voor het trainen van hartvaten. Het lichaam zorgt zelf voor een daling van zijn temperatuur door het intensiveren van de bloedcirculatie en een daarmee verbonden verhoging van de hartslagfrequentie.

Gezonde voeding, schoon water en zuivere lucht zijn onmisbaar voor de gezondheid !!

Deskundigen zijn van mening dat de inwerking van biochemische factoren verantwoordelijk zijn voor organische overreacties. Het is belangrijk voor een gezond leven dat gifstoffen in het lichaam binnen de kritische waarden gehouden worden. Dit heet biochemisch evenwicht.

Wereldwijd worden een groot aantal pesticide geproduceerd. De kwaliteit van ons voedsel wordt benadeeld door metalen en giftige stoffen. Denk maar eens aan de chemische spuitmiddelen die de landbouwers gebruiken voor het bestrijden van insecten en onkruid, de antibiotica en groeihormonen die bij veeteelt toegepast worden of metalen en de hoeveelheid kwik die vissen bevatten door onze verontreinigde wateren. Het voedsel goed schoonmaken verwijdert niet alle giftige stoffen. We krijgen altijd een bepaalde hoeveelheid hiervan binnen. Daarnaast worden bij de bereiding van voedsel voor onder andere de aangename smaak en het leuke kleurtje veelal de zogenaamde E-stoffen toegevoegd. Al deze stoffen worden opgenomen door het lichaam en grotendeels ingekapseld in lichaamseigen vetten of vastgehouden in botten en organen. Het is dan ook zeer belangrijk dat het lichaam gereinigd wordt ter voorkoming van ziektes. De infrarood cabine is hierbij een zeer succesvol hulpmiddel.

Een autoriteit op het gebied van macrochemie concludeert in het tijdschrift ‘Macrobiotics Today’:
„Er is een belangrijk punt met betrekking tot infrarood systemen; als vetten door het zweten afgevloeid worden, nemen zij zware metalen mee die de nieren of longen in het lichaam niet kunnen verwijderen. Dit is het voordeel van diepe warmtewerking. Infrarode warmtesystemen zijn daarom aan te bevelen, omdat zij bijdragen aan de afbraak van giftige stoffen die lichaamsvetten ingekapseld hebben. Ze helpen het lichaam te reinigen van deze stoffen.”

Ook giftige stoffen die niet door het nuttigen van voedsel in ons lichaam komen, worden verwijderd. Men kan dan denken aan stoffen als nicotine en alcohol.

Huidziektes en esthetiek.

De meeste huidziektes resulteren uit een slecht werkende lever. Het gebruik van de infrarood cabine spoort lichaamsdelen en organen aan tot een verhoogde activiteit. Het zelfgenezingsproces en de weerstand van het lichaam worden vergroot. Daarnaast wordt door het infrabaden het metabolisch proces gestimuleerd en de groei van virussen en bacteriën beperkt. Hierdoor versnelt de genezing van acute en chronische aandoeningen, zoals verkoudheden, infecties, e.a.

Acné vermindert doordat door het intensief zweten de poriën worden geopend en overtollig talg wordt verwijderd. Daarnaast ontstaat door de verwijdering van dode huidcellen, de verbetering van de elasticiteit van de huidstructuur en de stimulatie van de zuurstofopname en doorbloeding een mooie en zachte huid.

Verschijnselen van psoriasis kunnen verlichten door het gebruik van infrarode straling. Uit onderzoek is gebleken dat 40% van de meest vurige plekken zal verdwijnen, schilferingen op de nog aanwezige plekken zullen sterk afnemen en de daarmee verbonden jeuk zal verminderen.

Zoals bij vele nieuwe therapieën zal ook het gebruik van de HealthCab in het begin de klachten doen verergeren. Bij het voortzetten van de kuur zullen psoriasisvlekken geleidelijk aan vanuit het midden afnemen.

Ook kan cellulitis worden verminderd door het infrabaden. Cellulitis is een geleiachtige substantie die uit water, vetten en afvalstoffen is opgebouwd. Deze stoffen hopen zich onder de huid op. Het gebruik van het infrarode warmtesysteem kan de huid weer in evenwicht brengen. Het geeft het lichaam de mogelijkheid zich te ontdoen van deze stoffen door het intensief transpireren.

Hoewel er zeer goede resultaten worden bereikt met infrarode straling is het altijd aangewezen eerst overleg te plegen met uw arts.

Therapeutische werking op spieren, gewrichten en weefsels.

Medici passen reeds jaren lang infrarode straling toe bij de behandeling van verkrampingen, zwellingen, stijfheid, slijmbuidelontstekingen, artritis en spierpijnen.

Infraroodwarmte vergroot de rekbaarheid van weefsels. Dit effect is een belangrijk gegeven bij geblesseerde pezen, peesaanhechtingen en spieren. Maar ook om het risico van blessures bij sporters te verminderen is een diepgaande verwarming voorafgaand aan de training aanbevolen.

Daarnaast vermindert infrarode straling stijfheid van ledematen. Bij een verwarming van 450C treedt onmiddellijk een vermindering van stijfheid in de vingers van 20% op. Andere verstijfde ledematen en bindweefsels reageren op dezelfde manier.

Tevens worden spierverkrampingen verlicht. Verkrampte spieren worden door warmtestraling los gemaakt; zelfs als de oorzaak te zoeken is in lichamelijke problemen of neurologische fenomenen treedt verbetering op.

Infraroodwarmte verzacht pijn door de vermindering van spierspanningen. Reumatische aandoeningen en vele andere klachten van ontstaan door spierspanningen. Deze vicieuze cirkel kan nu worden onderbroken. Warmte reduceert zenuwgolven die pijn doorgeven. Dit gebeurt zowel bij de wortel van de zenuw alsmede via het weefsel.

De inwerking van langgolvige infrarode warmte doet de lichaamstemperatuur stijgen. Als natuurlijke reactie zal het lichaam voor afkoeling willen zorgen en verhoogt de hartslagfrequentie en daarmee de bloedcirculatie. Deze stimuleert op zijn beurt weer de stofwisseling wat voor de afvoer van schadelijke stoffen, doorbloeding, bloedvat verwijding en de aanvoer van zuurstof in het bloed en in de spieren verzorgd, Uw lichaam en uw spieren hebben deze unieke warmte nodig 365 dagen per jaar, maar vooral in de bekende koude en natte jaargetijden.

De langgolvige infrarood warmte ondersteunt de genezing van ziektes en ontstekings- processen. Het gebruik als ondersteuning bij genezingsprocessen is de laatste jaren in grote omvang toegenomen. Hoofdpunten zijn de specifieke verhoging van de doorbloeding, verzorging van lichte weefselbeschadigingen, de stimulatie van genezingsprocessen bij chronische ziektes zoals klachten aan het heupgewricht, menstruatiepijnen, geïnfecteerde eczemen, postoperatieve infecties, gezichtsverlamming, longontsteking, galblaasontsteking, bekkenontsteking en bevriezing. Infrarood stralingswarmte wordt in meer dan veertig voorname oosterse klinieken toegepast voor genezingsdoelen en voor pijnbestrijding.
In europa zal het de komende jaren ook meer en meer toegepast gaan worden.

Het ontstaan van infrarood

De zon zendt meer straling uit dan wij met het blote oog kunnen waarnemen. Optische straling, straling door de zon, wordt verdeeld in ultraviolette-, zichtbare- en infrarode straling. De verschillen worden uitgedrukt in golflengten.

De zon produceert het grootste gedeelte van haar energie in het infrarode segment. Infrarood is het warme deel van het zonnespectrum. Het heeft een bereik van 0,76-1.000 micrometer en is verdeeld in drie onderdelen van golflengten;

• Kortegolf infrarood straling è zorgt voor verwarming van lucht en anorganische
Substanties.
• Middengolf infrarood straling è zorgt voor verwarming van lucht en anorganische
Substanties.
• Langgolvige infrarood straling è zorgt voor verwarming en de specifieke
dieptewerking bij organische substanties

Langgolvige Stralingswarmte is een vorm van energie, die objecten direct verwarmt. De lucht om het object heen wordt niet verwarmd. Dit kan men constateren bij het verdwijnen van de zon achter de wolken; het voelt dan direct frisser aan.

De infrarode warmte in de cabine komt van roestvrijstalen elementen. Deze elementen stralen hoofdzakelijk de meeste langgolvig infrarood energie uit en geven de meest diep werkende infrarood warmte op en in uw lichaam.

De opname van straling is afhankelijk van de intensiteit van de stralingsgolflengten. Het beste resultaat op het menselijk lichaam zit in het stralingsbereik van 8 - 12 micrometer, dus in het lange segment.

De werking van de infrarode elementen

In Europa werd en wordt de traditionele “Finse” sauna gebruikt. In Japan/Korea heeft men met behulp van de infraroodtechniek een veel effectiever alternatief voor de traditionele sauna gevonden. Het lijkt een Hightech product, maar het principe is heel eenvoudig. De infrarood cabine is in het begin ontwikkeld door het samenvoegen van stenenverhitting en zandverhitting.

De rituelen werden overgenomen toen ze 5000 - 3000 v. Chr. overkwamen vanuit het huidige Tibet naar Finland. Genezing door handoplegging, wat in Oosterse landen een 3000 jaar oude traditie is, is voor een deel gebaseerd op de genezende werking van de natuurlijke infrarood straling. Het menselijke lichaam zendt door de huid infrarode stralen uit van 3 - 50 micrometer met een gemiddelde waarde van 9micrometer. Onze handpalmen zenden een infrarode energie uit van 8 - 14 micrometer.

De warmte elementen in een infrarood warmtesysteem stralen een derde van hun capaciteit uit met een bereik van 2 - 5,6 micrometer. De overige twee derde worden in het bereik 5,6 - 25 micrometer afgegeven en dit is van wezenlijk belang voor een diepere doordringing van de huid. Deze combinatie versterkt de positieve werkingen van infrarode stralingswarmte op de gezondheid,. onderzoekers hebben ontdekt dat bij een stralingsbereik van 2 - 25 micrometer de beste therapeutische resultaten bereikt worden.

De infrarode warmte in de HealthCab cabine komt van de Incoloy IR+ ceramic elementen. Deze elementen stralen het meest langgolvig infrarood uit ( +90% ) en geven daardoor de meest dieptewerking van de meest effectieve infrarood energie. In 1965 is in Japan al patent aangevraagd op infrarode elementen, nadat ze al vijf jaar onderzocht waren bij Fuji Medical Department in Tokio. Tot 1979 is uitsluitend in medische kringen gebruik gemaakt van dit systeem (fysiotherapie, couveuses), waarna het is vrijgegeven voor algemeen gebruik. Vanaf 1981 is het systeem op de markt en sindsdien wordt het in de HealthCab Infraroodcabines toegepast.

De bron van de langgolvige infrarood warmte is feitelijk een Keramisch gecoate Incoloy mantel, magnesiumoxide vulling welke verwarmd word door een elektrische weerstand die er als een spiraal doorheen gewikkeld is. Het magnesiumoxide en de spiraal zijn samengevoegd in een lang U-vormig ceramisch gecoat Incoloy element dat in de cabine op het lichaam is gericht. Deze elementen geven een specifieke langgolvige warmte af, welke in de cabine blijft circuleren door de reflecterende werking van het Cederhout. De elementen geven een heerlijke lichaamseigen warmte waardoor u er dichtbij kan zitten en genieten van de dieptewerking. De HealthCab is door jong en oud te gebruiken 365 dagen per jaar

In tegenstelling tot korte en midden golf infrarood lampen, die warmer worden en waar u dus verder vanaf moet zitten. Verder geven kort en midden golf infrarood lampen licht dit kan verblinden en zelf schade geven aan de ogen en de huid.. Beiden zullen hoofdzakelijk de lucht in de cabine verwarmen en daar door het lichaam alleen oppervlakkig.

Het menselijk lichaam probeert zijn temperatuur binnen het eigen lichaam, de zogenaamde kerntemperatuur, binnen nauwe grenzen gelijk te houden, ondanks wisselende temperaturen van de omgeving. Deze normale kerntemperatuur voor de mens is gemiddeld 37°C en schommelt ongeveer een halve graad om deze waarde in een 24-uurs cyclus volgens onze interne biologische klok.

Elektromagnetische stralen gerangschikt naar golflengte

Als we naar de zon kijken door een prisma kunnen we de 7 kleuren van de regenboog zien in deze volgorde: violet (paars), indigo, blauw, groen, geel, oranje en rood. Deze kleuren vormen het zichtbare gedeelte van elektromagnetische stralen. Het zijn elektromagnetische stralen in de golflengten tussen 0.22 micrometer en 0.72 micrometer en het is welbekend dat er nog andere elektromagnetische stralen die voorbij het zichtbare gedeelte liggen. Deze worden infrarode stralen genoemd. We onderscheiden korte golf-, midden golf- en lange golf infrarood stralen. Deze liggen in het bereik van 0.76 µ - 1000 µ. Onderzoeken hebben aangetoond dat de lange golf infrarood stralen tussen 5,5 µ en 15 µ het beste therapeutische resultaat hebben op ons lichaam.

De effecten van de HealthCab Infraroodcabine

Er wordt dikwijls een vergelijking gemaakt met de conventionele sauna om de werking van de HealthCab uit te leggen. Zowel de HealthCab als een sauna hebben tot doel het menselijk lichaam te laten transpireren maar bij een traditionele sauna is het hoofdzakelijk condenseren. De energie-uitstraling van de elementen van de HealthCab wordt vrijwel geheel opgenomen door het menselijke lichaam. Dit komt doordat de uitstraling is afgesteld op de infrarode energie die het lichaam zelf produceert. De omgevingstemperatuur hoeft daarom niet onnodig verwarmt te worden in tegenstelling tot de werking van de traditionele sauna.

Daarnaast transpireert men in een sauna alleen water en natrium (zout), terwijl men tijdens het Infrabaden, daarbij vele afvalstoffen als lood en zink afvoert. Het lichaam gebruikt vetten om alle schadelijke stoffen in te kapselen. Doordat deze stoffen het lichaam nu kunnen verlaten, wordt het vet door het lichaam verwijderd. De onzichtbare infrarode warmte-energie kan het transpiratievolume meer dan verdubbelen ten opzichte van een sauna, terwijl de temperatuur in de cabine aanzienlijk lager is (±50-60°C). Dit is veel aangenamer.

Productiematerialen

Bij de productie van de HealthCab wordt gebruik gemaakt van Canadees A-kwaliteit Western Red Cedarhout. De eigenschappen hiervan zijn:
• Het Western Red Cedarhout scheurt en/of krimpt niet
• Het Western Red Cedarhout reflecteert infrarood en wordt dus niet heet; het isoleert en circuleert het langgolvig infrarood dus essentieel en enorm energiebesparend.
• Het Western Red Cedarhout is antiseptisch, werkt bacterie- en schimmeldodend

Het Western Red Cedarhout bevat aromatische oliën, welke helpt verstoorde de energie-balans te herstellen. Bovendien werken zij slijmoplossend en zijn zij sterk antiseptisch. Tevens beschermen deze bestanddelen het hout tegen insecten en verrotting. Reiniging gewoon met een vochtige doek, geen agressieve reinigingsmiddelen gebruiken.

Gebruik- & milieuvriendelijk

De HealthCab infraroodsauna vraagt na plaatsing amper onderhoud. Daarnaast is het infrarood systeem snel, makkelijk en comfortabel. De opwarmtijd bedraagt maar 10-15 minuten.

De cabine is elektriciteitsbesparend, doordat geen onnodige warmte hoeft te worden geproduceerd. De HealthCab infraroodsauna wordt aangesloten op een geaard stopcontact. Het stroomverbruik van de HealthCab is vergelijkbaar met het stroomverbruik van enig ander huishoudelijk apparaat.

Alle cabines zijn volledig uitgevoerd in A kwaliteit Canadees Western Red Cedarhout en
zijn voorzien van de meest geavanceerde langgolvige IR Incoloy+ ceramic U/W stralers.
Garantie 10 Jaar op de HealthCab FIR stralers, 5 Jaar op de cabine en de techniek.